Jagers verklaren oorlog aan Natuurpunt

De Tijd, Sat. 05 Oct. 2013, Page 3

Een schare grootgrondbezitters en jagers in Vlaanderen probeert via de Europese Commissie de Vlaamse organisatie Natuurpunt financieel droog te leggen.

Een deel van de jachtlobby verklaart de oorlog aan de organisatie Natuurpunt, die in Vlaanderen 21.000 hectare natuurgebied beheert. Een aantal (groot)grondbezitters enjagers hebben zich verenigd in de ‘Vlaamse Vereniging voor Gelijkberechtiging Natuurbeheer’ en vragen aan de Europese Commissie om het subsidiebeleid van de Vlaamse regering aan natuurverenigingen te brandmerken als illegale staatssteun. Indien ze hun gelijk halen, moet Natuurpunt in het slechtste geval de subsidies van de voorbije tien jaar terugbetalen.

Initiatiefnemer Pierre Bouckaert legt uit: ‘Onze klacht is niet rechtstreeks gericht tegen Natuurpunt. Maar wij nemen het niet langer dat subsidies voor het aankopen van natuurgebieden (vorig jaar 8,8 miljoen euro) uitsluitend naar de erkende terreinbeherende verenigingen gaan. Natuurpunt krijgt subsidies om gronden aan te kopen en daarenboven krijgen ze jaarlijks nog eens miljoenen om die te beheren.’

Het initiatief voor de klacht kan volgens de vereniging op zeer veel bijval rekenen. Bouckaert: ‘Ons ledenaantal groeit met de dag. We krijgen talrijke (anonieme) giften, waardoor we al een aanzienlijke oorlogskas hebben kunnen opbouwen.’ De jagers voelen zich gesteund door een uitspraak van het Europees Hof in Luxemburg, waarin gelijkaardige steun aan natuurverenigingen door de Duitse Staat werd veroordeeld.

De ongerustheid bij de natuurverenigingen en vooral bij Natuurpunt is groot. ‘Wij hebben vertrouwen in een goede afloop, maar in onze organisatie gaan wel stemmen op om de samenwerking met de private natuurbeheerders enjagers te herbekijken. Wij vinden juridische acties niet de juiste weg’, stelt Wim Van Gils van Natuurpunt.

Lees verder in T-weekend. De jacht op de jagers

SERGE MAMPAEY

Tijd VVGN 5-10-2013

Vorige
Vorige

Jagers eisen 85 miljoen euro van natuurverenigingen